DS “Karolek”

Budynek domu studenckiego składa się z dwóch brył, bryły parteru przylegającej bezpośrednio do istniejącego budynku hali sportowej, przekrytej dachem płaskim oraz bryły domu studenckiego, składającej się z siedmiu powtarzalnych kondygnacji, „stojącej” na bryle parteru i przekrytej dachem płaskim. W kondygnacji podziemnej zlokalizowano halę garażową i pomieszczenia gospodarcze i techniczne.
Program funkcjonalny parteru zakłada podział budynku na dwie, niezależnie funkcjonujące strefy: (dom studencki i studium wychowania fizycznego UM) z kontrolą dostępu w portierni. W strefie DS zaprojektowano hol ogólnodostępny, bistro oraz sanitariaty ogólnodostępne. Dostęp do wyższych kondygnacji oraz piwnicy za pomocą klatki schodowej oraz dwóch wind (osobowej i osobowo-towarowej). Na wyższych kondygnacjach zaprojektowano pokoje z łazienkami, kuchnie ogólnodostępne oraz dodatkowo na drugiej kondygnacji biura, apartamenty, pokoje do nauki oraz salę telewizyjną. Dodatkową ewakuację stanowi druga klatka schodowa z drzwiami na zewnątrz budynku. W piwnicy zlokalizowano pomieszczenia gospodarcze, pralnię, suszarnię oraz halę garażową dla samochodów osobowych, rowerownię i otwarte miejsce na odpady stałe w kontenerach zamkniętych.
Dla osób niepełnosprawnych przystosowano pokoje na drugiej kondygnacji, sanitariaty na parterze oraz miejsca parkingowe w hali garażowej.

fot. Anna Gregorczyk, Łukasz Szałamałek | fotoarchitektura.pl

 

W strefie studium zaprojektowano zespół dla kadry nauczycielskiej, szatnie z natryskami, sanitariaty ogólnodostępne oraz sale gimnastyczne. Strefa studium jest połączona z istniejącą halą sportową i  zespołem kortów tenisowych.
DS zaprojektowano na 156 łóżek, sala konsumpcyjna baru przeznaczona dla 50 osób, sale studium na 250 osób.
Budynek wykonano w układzie konstrukcyjnym mieszanym, w technologii żelbetowo – murowanej.
Elewacje w technologii tynku cienkowarstwowego w kolorze białym z kolorowymi blendami miedzy oknami. Zewnętrzne ściany w partii parterowej wykończono kolorowymi płytami włókno – cementowymi.

Dom studencki z usługami sportu w parterze | Poznań | ul. Rokietnicka 5e
Inwestor | Investor: Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Powierzchnia użytkowa | Floor area: 8 241,23 m2
Kubatura | Cubature: 26 571,68 m3
Projekt | Project: 2009
Realizacja: 2010