Centrum Badań, Kalisz

MIEJSCE
Teren inwestycji położony jest  przy ulicy Poznańskiej 201-205 w Kaliszu Teren należy do Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego w Kaliszu. Działka zlokalizowana jest przy drodze wylotowej z Kalisza w kierunku Poznania.
W najbliższym sąsiedztwie zabudowa swobodna, podmiejska. Architektura sąsiednich budynków  ma zdecydowanie charakter modernistyczny: jedno i dwukondygnacyjne białe i niebieskie budynki  kryte płaskim dachem odznaczają się zwartą prostotą  i skromnością. Otoczenie ze względu na dużą ilość zieleni, boisko, sąsiedztwo lasu ma charakter rekreacyjny.
Projektowany budynek Centrum Doskonałości Badań Kół Zębatych lokalizowany jest w sąsiedztwie istniejącego budynku szkoły na terenie łąkowym na granicy z lasem w zachodniej części działki.

ARCHITEKTURA
Analiza okolicznej architektury, geometrii działki i funkcji spowodowała, że zdecydowano w projekcie o prostej, kubicznej formie rozrzeźbionej grą dwóch przemieszczonych prostopadłościanów o różnej wysokości. Niższa i bardziej dekoracyjna, nawiązująca do profilu prowadzonej działalności naukowej ( części fasady odwołują się, po przetworzeniu, do kół zębatych), od frontu, wyższa, prostsza w wyrazie, bardziej surowa od strony lasu. Kompozycja przeszkleń elewacji dodaje dynamizmu i ekspresji mocnym fasadom.  Bryła obiektu jest zwarta, silna i wyrazista. W toku projektu przyjęto kilka podstawowych założeń  architektonicznych. Po pierwsze – zdecydowano się na zorganizowanie wejścia głównego na osi wewnętrznej uliczki równoległej do  ulicy Poznańskiej, co mocniej związe nowy budynek z istniejącym układem urbanistycznym. Po drugie – ze względu na znakomitą relację z lasem zorientowano budynek tak, aby dłuższym bokiem zwracał się w jego stronę, na który to widok miałyby niemal wszystkie sale szkoleniowe. I po trzecie: budynek jest tak „ustawiony”, aby krótsze boki wychodziły na północ i południe.

Architekturze obiektu nadano przyjazny, otwarty wyraz, między innymi  przez nadanie mu niewielkiej skali ( charakterystycznej dla sąsiedztwa) i wprowadzenie dużych przeszkleń, czytanych jako „otwarcie” Centrum Doskonałości Badań Kół Zębatych oraz, co za tym idzie, jako przejrzystość i czystość.

Praca konkursowa w konkursie na wykonanie koncepcji architektonicznej
budynku dydaktycznego pn. Budowa Centrum Doskonałości Badań Kół Zębatych,
Inwestor | Investor: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Kaliszu
w opracowaniu brali udział także:
mgr inż. arch. Marzena Michalska , stud. arch. Magdalena Pietrusza
Powierzchnia użytkowa | Floor area: 1 380,14 m2
Kubatura | Cubature: 9 102,60 m3
Projekt | Project: 2011