ENEA Szczecin

Budynek biurowo-usługowy | Biuro Obsługi Klienta ENEA S. A. | Szczecin | aleja Wojska Polskiego 74

Inwestor: ENEA Centrum Sp. z o. o.
Powierzchnia całkowita: 1 149,90 m2
Powierzchnia użytkowa: 798,21 m2
Kubatura: 4 309,80 m3
Projekt: 2015
Realizacja: 2015 - 2016
fot. Tomasz Hejna

Wnętrza budynku: kliknij tutaj

Historia budynku znajdującego się w szczecińskiej dzielnicy Pogodno (dawniej West-End) przy reprezentacyjnej alei Wojska Polskiego 74 (d. Falkenwalderstrasse) sięga początku XX wieku. W 1894 r. Stettiner Elektrizitatswerke (Szczecińskie Zakłady Elektryfikacyjne) zakupiły parcelę zabudowaną wolno stojącym drewnianym domem mieszkalnym z 1873 r. Obok, obecnie już nieistniejącego, budynku mieszkalnego wybudowano w 1913 r. budynek podstacji energetycznej (Umformerwerk) na podstawie projektu autorstwa Georga Vallentine'a. W latach 1934/35 r. połączono oba budynki łącznikiem służącym jako punkt kasowy dla mieszkańców pobliskich dzielnic, a w 1938 r. zagospodarowano działkę wg projektu architekta Gustava Gaussa. Podstacja przetwarzała prąd zmienny (o napięciu 5000 V) na prąd stały (220 V) aż do 1945 r., kiedy to budynek zaczął funkcjonować jako akumulatorownia.

Obiekt zbudowano w formach neoklasycystycznych z elementami modernistycznymi. Główna bryła na planie prostokąta zawierająca cztery przetwornice, zwieńczona czterospadowym dachem stromym, została usytuowana bezpośrednio przy ulicy, natomiast jego niższa część tylna, zawierająca rozdzielnie i pomieszczenia pracownicze posiada dach płaski. Elewacje zostały przeprute dużymi, wąskimi oknami rozmieszczonymi na dwóch kondygnacjach, rozczłonkowanymi doryckimi pilastrami wspierającymi belkowanie. 

Po przeprowadzeniu prac adaptacyjnych w latach ’80 i ’90 budynek przekształcono w siedzibę gazety „Kontakt”, a 18 lipca 1995 roku decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Szczecinie budynek został wpisany do rejestru zabytków województwa pod numerem rejestru A 1288.

Na podstawie projektu Front Architects przeprowadzono gruntowny remont i przebudowę budynku wraz z adaptacją na cele biurowo-usługowe, obecnie w głównej bryle budynku znajdują się pięć poziomów użytkowych (półpiętra), pomieszczenie rozdzielni elektrycznej z niezależnym wejściem z zewnątrz budynku, budynek częściowo podpiwniczony. W parterze budynku zlokalizowano Biuro Obsługi Klientów spółki ENEA.

Zakończone w marcu 2016 r. prace budowlane przywróciły dawny blask budynkowi, który nie przypomina dawnego budynku przemysłowego, lecz swoją architekturą wtapia się w sąsiedztwo luksusowych willi-pałacyków dzielnicy Pogodno.

Informacje o historii budynku pochodzą z archiwum Miejskiego Konserwatora Zabytków w Szczecinie.